صاحب امتیاز
دکتر ساقی باقری نیا
بنیان‌گذار و مدیر مسئول
جاویدنام ایرج جمشیدی
سردبیر بخش آنلاین(آسیانیوز)
صاحب امتیاز: دکتر ساقی باقری نیا،    بنیان‌گذار و مدیر مسئول: جاویدنام ایرج جمشیدی،   سردبیر بخش آنلاین (آسیا نیوز): نوید جمشیدی
شنبه / ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۱:۰۳
کد خبر: 10402
گزارشگر: 213
۴۷۱
۰
۰
۲
فعالیت واسطه‌ها و شبکه‌های بزرگ در احتکار کالاهای اساسی

حذف برنج ایرانی

حذف برنج ایرانی
محمد قربانی، معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: واسطه‌ها و شبکه‌های بزرگ با ذخیره‌سازی و انبار کردن نقش مهمی در تعیین قیمت برنج دارند.

به گزارش آسیانیوز، در حالی که مسئولان دولتی عامل افزایش نجومی قیمت برنج را دلالان معرفی می‌کنند، اما طبق گفته نمایندگان مجلس، جهاد کشاورزی هم تنها یک سیاست برای کنترل بازار دارد و آن هم واردات انبوه برنج خارجی است. 

------------

بیشتر بخوانید

ماجرای پرضرر فروش اینترنتی برنج برای مردم

--------------------------------

«شبکه‌های بزرگ دلالان برنج با ذخیره‌سازی و انبار کردن، قیمت را در بازار گران می‌کنند»؛ این بخشی از سخنان محمد قربانی، معاون وزیر جهاد کشاورزی است. او می‌گوید: واسطه‌ها و شبکه‌های بزرگ با ذخیره‌سازی و انبار کردن نقش مهمی در تعیین قیمت برنج دارند.

این صحبت‌ها باز هم معنایی جز شانه خالی کردن دولت از زیر بار مسئولیت مربوط به خود ندارد. در حالی همواره دلالان متهم ردیف اول نابسامانی‌ها در بازارهای ایران معرفی می‌شوند که هیچگاه دقیقاً مشخص نیست این دلالان کیستند و کدام ارگان وظیفه مبارزه با آن‌ها را دارد؟

به نقل از تجارت نیوز، وزیر جهاد کشاورزی از ابتدای شروع به کار خود بارها به خودکفایی در تولید برنج تاکید دارد و بارها آن را اولویت وزاتخانه خود اعلام کرد، اما نه‌تنها خبر از خودکفایی نیست، بلکه اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتگو با ایسنا از کاهش ۲۰ درصدی تولید خبر دادند.

 نقش پررنگ دلالان در بازار کالاهای اساسی دیگر بر کسی پوشیده نیست. با این حال زمانی که در پاییز و زمستان سال گذشته تولید برنج روند کاهشی داشت، دولت با بلندپروازی خودکفایی مقابل واردات ایستاد. درنهایت دو موج افزایش قیمت برنج در همان نیمه دوم سال گذشته اتفاق افتاد.

اکنون که شاهد عبور نرخ این محصول از ۱۰۰ هزار تومان هستیم، برخی نمایندگان مجلس از تغییر سیاست دولت مبنی بر افزایش واردات خبر می‌دهند. اما به اعتقاد بسیاری از فعالان دیگر کار از کار گذشته و شاید دولت در واردات هم توفیق چندانی پیدا نکند. چراکه به‌دنبال بروز جنگ روسیه و اوکراین کشورهایی نظیر هند و پاکستان صادرات برنج خود را محدود کرده‌اند. حال تایلند آخرین امید نجات بازار کشور و سفره ایرانیان شناخته می‌شود.

---------------------

بیشتر بخوانید

مردم ایران در دهه ۹۰ کمتر از دهه ۸۰ غذا خوردند/افزایش قیمت ۱۰۰ درصدی خوراکی ها در شهریور!
----------------------------------------

 یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتگو با تجارت‌نیوز درباره اینکه چگونه دولت امکان کنترل شبکه بزرگ دلالی برنج را دارد، گفت: دیگر بازار برنج در دست دولت نیست که امکان کنترل بازار را داشته باشد. بخش زیادی از برنج دست دلالان است که در جای جای کشور اقدام به دپو و ذخیره‌سازی کرده‌اند.

علیرضا نظری ادامه داد: در حال حاضر تنها راهکار و سیاست دولت برای کنترل قیمت برنج واردات انبوه است. در شرایط فعلی دولت ابزار دیگری برای کنترل دلالان ندارد.

 او افزود: البته وزارت جهاد کشاورزی به دنبال این است که از طریق کشت قراردادی، بخشی از تولید داخلی را ارتقا و شبکه داخلی را کنترل کند. بر همین اساس کشاورزان برای سال زراعی جاری بخش قابل ملاحظه‌ای از اراضی را برای کشت قراردادی زیر کشت بردند.

نظری عنوان کرد: بر این اساس، علاوه بر واردات، برنامه وزارت کشاورزی این است که کشت قراردادی را توسعه دهد تا از این طریق بتواند به میزان تولید و تعدیل قیمت برنج کمک کند.

رشد نجومی قیمت برنج
سیاست‌هایی که نمایندگان مجلس به آن اشاره دارند، در سال‌های گذشته هم کم و بیش اجرا شدند. با این حال گزارش رسمی مرکز آمار ایران هم نشان می‌دهد که قیمت برنج ایرانی تنها در یک سال ۱۴۰۰ حدود ۹۵ درصد رشد کرد تا گران‌ترین کالای اساسی در سال گذشته لقب بگیرد.

البته در این گزارش مبنای مرکز پژوهشی ارقام پایین‌تری هستند. چنانچه قیمت‌های واقعی موجود در بازار متغیر اصلی باشند، قطعاً میزان رشد ارقام بسیار بالاتری را نشان می‌دهد. این آمار گویای این است که امروز دیگر حتی قشر متوسط جامعه هم توانایی خرید برنج ایرانی را ندارند.

برآیند بررسی بازار و صحبت‌های مسئولان دولتی نشان می‌دهد که کنترل بازار و قیمت برنج از دست دولت خارج و به دست دلالان و شرکت‌های خاص افتاده است. حتی کشاورزان و کارخانه‌داران هم دیگر در تعیین قیمت نقشی ندارند.

گفتنی است که کشت قراردادی برنج برای نخستین بار امسال در ۴۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شمال کشور اجرا می‌شود. در همین راستا کشاورزان طرف قرارداد موظفند ۵۰ درصد محصول تولیدی خود را در زمان تعیین شده به مباشرین شهرستان تحویل دهند./(تجارت نیوز)

https://www.asianews.ir/u/72x
اخبار مرتبط
دبیر انجمن حبوبات از تداوم افزایش نرخ انواع محصولات حبوبات در بازار خبر داد؛ این در حالی است که بسیاری از مسوولان پیشین و فعلی و از جمله عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرده اند که گرانی‌ها و تورم تقصیر هیچ کشوری نیست؛ بلکه مساله مدیران بی‌کفایت، نالایق و ناتوان است.» .
طبق انتظارات تولیدکنندگان ماکارونی قیمت آن با تثبیت قیمت آرد افزایش خواهد یافت؛ این در حالی است که بنا بر مشاهدات میدانی برخی رسانه ها، بعضی فروشگاه‌ها ماکارونی را دو برابر قیمت سال قبل می‌فروشند و موجودی برخی از فروشگاه‌ها هم تمام شده است.
همزمان با عرضه شکر دولتی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران از توزیع برنج یارانه‌ای و دولتی از امروز در کل کشور خبر داد.
در طرح رمضان ۷۰۰ تن شکر یارانه ای در فروشگاه ها عرضه خواهد شد.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان تهران گفت: به بهانه ایام پایانی سال ۳ هزار تن برنج تایلندی و ۴ هزار تن برنج هندی توزیع می‌شود، علاوه بر این ارقام بیش از هزار تن برنج هندی و پاکستانی در میادین میوه و تره بار توزیع خواهد شد.
شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد انواع برنج وارداتی دانه بلند که توسط این شرکت در بازار توزیع می‌شود، محصول دو کشور هندوستان و پاکستان است.دو کشور هندوستان و پاکستان است.
«قیمت‌گذاری دستوری»؛ گویا اولین و آخرین ایده دولت‌ها در مواجهه با هر بحرانی است و این بار نیز نوبت به بازار برنج رسید که زیر تیغ قیمت‌گذاری دستوری دولت قرار بگیرد و سوال این است که آیا واردات برنج محدود و قیمت برنج ارزان خواهد شد؟
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در حالی اعلام کرد که دولت برنج را حدود ۱۷۰ درصد گران‌تر به مردم می فروشد که در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم برنج هاشمی و طارم ایرانی بین ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان است و آمارهای گمرک نشان می‌دهد که همین برنج با نرخ حدودی ۳۳ هزار تومان به کشورهای دیگر صادر می‌شود.
آسیانیوز (وبسایت روزنامه آسیا) هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید