صاحب امتیاز
دکتر ساقی باقری نیا
بنیان‌گذار و مدیر مسئول
جاویدنام ایرج جمشیدی
سردبیر بخش آنلاین(آسیانیوز)
صاحب امتیاز: دکتر ساقی باقری نیا،    بنیان‌گذار و مدیر مسئول: جاویدنام ایرج جمشیدی،   سردبیر بخش آنلاین (آسیا نیوز): نوید جمشیدی
پنج شنبه / ۳۰ تیر ۱۴۰۱ / ۱۶:۵۶
کد خبر: 10968
گزارشگر: 213
۱۱۷۹
۰
۰
۴
فقدان مصطفی فرزانه، نخستین فیلمساز جهانی ایران

دوست صمیمی صادق هدایت درگذشت

دوست صمیمی صادق هدایت درگذشت
مصطفی فرزانه، فیلمساز و دوست صمیمی صادق هدایت در پاریس درگذشت؛ او نخستین فیلمساز ایرانی بود که آثارش به جشنواره‌های جهانی رفت.
به گزارش آسیانیوز، مصطفی فرزانه، رفیق دیرین صادق هدایت در پاریس درگذشت. او نخستین فیلمساز ایرانی بود که آثارش به جشنواره‌های جهانی رفت

مصطفی فرزانه برای آثار سینمایی خود نام هنری «فری فرزانه» را انتخاب کرده بود.

مصطفی فرزانه، سینماگر، نویسنده و روشنفکر ایرانی، روز چهارشنبه، ۲۹ تیر ۱۴۰۱ در سن ۹۳ سالگی چشم از جهان فروبست. او نخستین سینماگر ایرانی بود که در جشنواره‌های بین‌المللی کن، ونیز و لوکارنو حضور یافت؛ هرچند بسیاری از ایرانیان او را به رفاقت دیرینه‌اش با صادق هدایت می‌شناسند.

فرزانه در سال ۱۳۰۸ در یک خانواده اهل فرهنگ، به دنیا آمد. پدرش نوه میرزا رحیم فرزانه، از مترجمان عصر قاجار و مادرش نوه آقارضا اقبال‌السلطنه، نخستین عکاس حرفه‌ای ایرانی، بود. مصطفی به دلیل تولد در چنین خانواده‌ای، فعالیت‌های فرهنگی و هنری خود را خیلی زود شروع کرد.

وقتی نوجوان بود، به هنر عکاسی گرایش داشت و گاهی نیز برای نشریات آن زمان متون فرانسوی را به فارسی ترجمه می‌کرد و در همان سال‌ها بود که با معرفی سید صادق گوهرین، با صادق هدایت آشنا شد و مسیر زندگی‌اش تا حدود زیادی تغییر کرد.

مصطفی فرزانه در سال‌های آخر عمر صادق هدایت، دوست، مرید و معتمد او بود؛ تا آنجا که گفته می‌شود هدایت پول‌های خود را نزد او به امانت گذاشت و مصطفی فرزانه آخرین کسی بود که پیش از مرگ با صادق هدایت ملاقات کرد.

 مصطفی فرزانه سال‌ها بعد کتاب دوجلدی «آشنایی با صادق هدایت» را نوشت و با همین کتاب که بارها تجدید چاپ شد، شهرت یافت. او پیش‌تر رمان «چاردرد» را در تهران نوشته بود اما موفق نشد آن را منتشر کند. او کتاب‌های «عنکبوت گویا» و «صادق هدایت در تار عنکبوت» را نیز درباره صادق هدایت نوشت تا شیفتگی وصف‌ناپذیر خود به این نویسنده را اثبات کند.

رفیق دیرین صادق هدایت تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته حقوق و در تهران آغاز کرد اما بعد از یک سال، به فرانسه رفت تا در رشته‌های مردم‌شناسی و روانشناسی تحصیل کند. عاقبت نیز مدرک دکترای خود را در رشته حقوق بین‌الملل از دانشگاه پاریس گرفت. او با بورس دولت فرانسه، در موسسه عالی سینمایی پاریس تحصیل کرد و پس از آن، ساخت فیلم‌های مستند درباره هنر ایران را آغاز کرد.

مصطفی فرزانه برای آثار سینمایی خود نام هنری «فری فرزانه» را انتخاب کرده بود و با همین نام در سال ۱۳۳۷، با فیلم کوتاه «مینیاتورهای ایرانی» در جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز شرکت کرد.

او در سال ۱۳۴۰ با فیلم «کورش کبیر»، به جشنواره بین‌المللی فیلم کن رفت و در سال ۱۳۴۱ نیز با فیلم «زن و حیوان» به بخش مسابقه جشنواره بین‌المللی فیلم لوکارنو راه یافت و توانست جایزه بهترین فیلم کوتاه هنری این رویداد را از آن خود کند.

او با تاسیس نخستین آموزشگاه فنی سینما در تهران، یکی از پیشگامان آموزش سینما در ایران نیز به شمار می‌رود؛ ضمن اینکه در راه‌اندازی تلویزیون ملی ایران هم نقش موثری ایفا کرد.

در کارنامه کاری و حرفه‌ای مصطفی فرزانه آثاری مانند فیلم مستند جزیره خارک، ترجمه رمان فرانسوی «قرنطینه» فریدون هویدا و ترجمه آثاری از گوگول، فروید، اشتفان، رنه، گروسه و چخوف به چشم می‌خورد. او سال‌های آخر عمر خود را در پاریس گذراند و همچون صادق هدایت در همین شهر چشم از جهان فروبست./
https://www.asianews.ir/u/7i2
اخبار مرتبط
اِروس در عصر حاضر ، نابودی خود و هجوم بر ویران کردن بی حد و حصرش به سر می برد در جایی که حال باید اِروس را از بعد های مختلفی در جوامع فرا تکنولوژی و بی هیچ انگاری محض نجات داد از مهم‌ترین مباحث امروزی بشر سقوطِ، نابودی و از بین بردن اخلاق است.
یکی از مهمترین تکنیکهای امروز فیلمسازی ایران کروماکی Chromakey نام دارد که کاربرد بسیار زیادی در سینما و تلویزیون دارد. به همین خاطر در بسیاری از پروژه های فیلمسازی مشاهده می شود که جلوه های ویژه اهمیت زیادی برای تولید سکانسهای پرهزینه، سخت و غیر قابل دسترس پیدا کرده است. در کنار راهکار منطقی جلوه های ویژه برای تولید بهتر، خلاقیت قابل توجهی هم در آثار تولید شده سینما و تلویزیون و تبلیغات در ایران مشاهده می‌شود.
بسیاری از سینماگران که شیفته نظریه های هایدگر هستند؛ انسان و معنای وجودیش را در پیش روی مشتاقان فیلم و پرده سینما قرار دادند؛ اما در عصر حاضر که سینما و معنای انسانی در نقطه انحطاط قرار دارد، فیلمساز مکزیکی آلفونسو کوارون در فیلم جاذبه با استانداردهای سینمایی روز به مثابه سلطه، قدرت،تجارت و سرگرمی در لایه های عمیق و مفهومی خود دازاین هایدگری را به بهترین شکل به نمایش می گذارد.
فیلم «عنکبوت» شاید از نظر اجتماعی خیلی دیر ساخته شده و از سویی گرفتار شدن در مراحل ممیزی پخش نیز سبب خسران مضاعف آن شده است؛ همچنانکه «خانه پدری» کیانوش عیاری اگر در زمان خود به نمایش در می آمد،چه بسا جنایت های بعدی در جامعه اتفاق نمی افتاد.
آسیانیوز (وبسایت روزنامه آسیا) هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید