یکشنبه / ۱۰ آذر ۱۳۹۸ / ۱۸:۲۲
کد خبر: 1157
گزارشگر: 49
۱۱۱
۰
۰
۰

هدررفت مواد غذایی در کشور و راهکارهای کاهش و بهبود آن

ایران بدون شک یکی از بزرگترین قدرت های اقتصادی و کشاورزی در خاور میانه و آسیای مرکزی است. براساس گزارش سازمان جهانی غذا و خواربار (FAO) ، ایران در دوازده مقوله از 13 مقوله محصولات کشاورزی مورد تولید در جهان، در فهرست 40 کشور برتر قرار می گیرد.
ایران بدون شک یکی از بزرگترین قدرت های اقتصادی و کشاورزی در خاور میانه و آسیای مرکزی است. براساس گزارش سازمان جهانی غذا و خواربار (FAO) ، ایران در دوازده مقوله از 13 مقوله محصولات کشاورزی مورد تولید در جهان، در فهرست 40 کشور برتر قرار می گیرد.
 
برآوردهای فائو نشان می‌دهد هرروز به‌ازای هر نفر 134 کیلوکالری غذا در ایران به هدر می‌رود، یعنی سرانه هدررفت روزانه غذا در ایران 134 کیلوکالری است. سهم ایران از کل غذایی که هرسال در جهان به هدر می‌رود 2.7 درصد اعلام شده است. 
بر اساس آمارهای غیررسمی 35درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران به هدر می‌رود. بر این اساس از 100 میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تن در سال دور ریخته می‌شود. این رقم معادل غذای 15 میلیون نفر است. در این زمینه می‌توان به 30 درصد ضایعات در نان، 30‌ــ25 درصد ضایعات در میوه‌ها و سبزیجات، 10 درصد ضایعات در برنج، 25 درصد ضایعات در خرما و غیره اشاره کرد.
چرخه غیر علمی تولید محصولات کشاورزی، توزیع و حمل و نقل سنتی و غیر اصولی و همچنین قیمت های غیر واقعی مواد غذایی، فرهنگ نامناسب و الگوی غلط خرید و مصرف مواد غذایی و ضعف صنایع تبدیلی از عواملی هستند که در رقم زدن این هدررفت نقش اساسی ایفا می کنند.
علاوه بر سرمایه‌گذاری در تامین مواد غذایی و کشاورزی در جهان، باید در جهت کاهش هدررفت مواد غذایی هم سرمایه‌گذاری کرد زیرا با صرف هزینه و زمان زیادی این مواد غذایی و محصولات کشاورزی تولید می‌شوند ولی به دلیل سیاست گذاری‌های نادرست این مواد غذایی هدر می‌رود و برای انسان‌های ساکن روی کره زمین مشکلات زیادی را ایجاد می‌کنند. 
به منظور کاهش هدررفت مواد غذایی در کشورها تقویت زنجیره عرضه از طریق حمایت‌های مستقیم از کشاورزان و سرمایه‌گذاری در بخش‌های زیر‌ساختی، حمل و نقل و توسعه صنعت تولید مواد غذایی و بسته‌بندی می‌تواند کمک زیادی در جهت کاهش هدررفت غذا کند. دقت به تاریخ تولید و انقضای مواد غذایی در هنگام خرید، بسته بندی مناسب موادغذایی، اهمیت به دمای نگهداری موادغذایی و اصلاح الگوی خرید و مصرف محصولات غذایی می تواند در کاهش ضایعات و هددرفت مواد غذایی موثر باشد.
ساماندهی، تجهیز، نوسازی و اصلاح ساختار مکانیزاسیون کشاورزی و در کنار آن بهینه سازی مصرف غذا باید در دستور کار قرار بگیرد.
 
دکتر مهدی کریمی تفرشی
پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید