صاحب امتیاز
دکتر ساقی باقری نیا
بنیان‌گذار و مدیر مسئول
جاویدنام ایرج جمشیدی
سردبیر وبسایت
نوید جمشیدی
صاحب امتیاز: دکتر ساقی باقری نیا،    بنیان‌گذار و مدیر مسئول: جاویدنام ایرج جمشیدی،   سردبیر وبسایت: نوید جمشیدی
یکشنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۲۰:۳۶
کد خبر: 21694
گزارشگر: 464
۱۲۳
۰
۰
۳
رئیس سازمان بازرسی کل کشور توضیح داد؛

آب رفتنِ صندوقِ توسعۀ ملی

آب رفتنِ صندوقِ توسعۀ ملی
صندوق توسعه ملی که به‌عنوان پشتوانه ذخیره ارزی و با نگاهی به آینده گشوده شد، مدت‌هاست به منبعی برای تأمین کسری بودجه‌های مداوم دولت‌ها و برخی خاصه‌خرجی‌ها بدل شده است.


به گزارش آسیانیوز؛ 
جالب این‌جاست که برداشت از این صندوق هم شفاف نیست و کسی نمی‌داند چه نهادهایی چه مبالغی از آن برداشت می‌کنند. در همین زمینه، رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفته است: «نباید موضوعاتی از جمله اینکه تکلیف دولت به صندوق توسعه ملی چقدر بوده محرمانه بماند و حتما باید به طور شفاف اعلام شود که چقدر از صندوق خارج و برداشت شده ‌است. البته برخی از برداشت‌ها محرمانه است، اما به‌جز آن باید سایر برداشت‌ها به صورت شفاف اعلام شود.»

در چهارمین همایش بین‌المللی صندوق توسعه ملی «نقش‌آفرینی صندوق توسعه ملی در اجرای برنامه هفتم» با بیان اینکه باید دید‌‌ هدف از تشکیل صندوق توسعه ملی چیست، اظهار داشت: «در ماده ۱۶ قانون احکام دائمی هدف صندوق اینگونه بیان شده که با هدف تبدیل بخشی از منابع ناشی از نفت و گاز و میعانات گازی به ثروت‌های مولد سرمایه‌ای و حفظ سهم نسل‌های آینده از منابع نفت است.»

وی با بیان اینکه ما باید اقتصاد خود را از وابستگی به نفت و گاز رها کنیم، ادامه داد: «هم در سیاست‌های کلی نظام، هم در سیاست‌های حاکم بر برنامه پنجم و ششم به این موضوع تأکید شده که باید نگاه خود را از نفت و گاز و درآمدهای آن به جای تأمین منابع بودجه عمومی به جای سرمایه‌گذاری معطوف کنیم. در اساسنامه آمده که در ابتدا باید ۳۰ درصد از درآمدهای نفتی به این صندوق وارد شود و سپس سالانه دو سه درصد تا زمانی که از نفت بی‌نیاز شود.»

خداییان افزود: «وقتی از ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه صندوق ۱۰۰ میلیارد دلار توسط دولت‌های مختلف برداشته شده، آیا می‌توان گفت دولت‌ها به صندوق به چشم سرمایه‌گذاری نگاه کردند؟ این دریافتی‌ها در‌ فعالیت‌های مولد بوده یا رفع ناترازی‌ها؟ در ورودی صندوق همین مشکل وجود دارد و الان باید نزدیک ۵۰ درصد از درآمدهای نفتی وارد صندوق شود.»

وی ادامه داد: «همچنین در قانون بودجه مصوب شده که اگر امکان واریز نقدی نیست می‌توان حواله نفتی داد، اما آیا این واریزها تحقق پیدا کرده است، هر سال در قانون بودجه درصدی از صندوق برای تسهیلات ریالی تعیین می‌شود. این یعنی با توجه به کاهش قیمت ریال، هر سال این سرمایه صندوق آب می‌شود و این یعنی هر سال چند میلیارد دلار کسری ناشی از تبدیل ریال به سرمایه صندوق را داریم.»

رییس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه باید بررسی شود چه خسارتی به صندوق به دلیل عدم مدیریت وارد شده، اظهار داشت: «حدود ۸ میلیارد دلار ناشی از عدم مدیریت حساب‌های صندوق در‌بانک مرکزی است. در‌ بخش تسهیلات هم مشکل رسوب منابع صندوق را داریم که این مشکل در بخش اخذ تسهیلات از سوی حوزه‌های نفت و گاز و انرژی برق بیشتر است بطوریکه که به حدود ۲۰۰ طرح که تسهیلات داده شده حتی ٨ بار درخواست استعمال داده شده‌است.»

خداییان ادامه داد: «در شرایطی که میانگین باز‌پرداخت طرح‌ها ۷.۵ سال است این باعث می‌شود که سرمایه صندوق حبس شود. نباید این موضوعات از جمله اینکه تکلیف دولت به صندوق توسعه ملی چقدر بوده محرمانه بماند و حتما باید به طور شفاف اعلام شود که چقدر از صندوق خارج شده و برداشت شده‌است. البته برخی از برداشت‌ها محرمانه است، اما به جز آن باید سایر برداشت‌ها به صورت شفاف اعلام شود. گفته شود که میزان ورودی و برداشت صندوق در هر دولت چقدر بوده است.»

https://www.asianews.ir/u/ewt
اخبار مرتبط
میزان بدهی دولت به صندوق توسعه ملی، مسئله‌ای است که در روزهای گذشته محور بحث‌ها و اختلاف‌نظرها بوده است.
آسیانیوز (وبسایت روزنامه آسیا) هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید