صاحب امتیاز
دکتر ساقی باقری نیا
بنیان‌گذار و مدیر مسئول
جاویدنام ایرج جمشیدی
سردبیر وبسایت
نوید جمشیدی
صاحب امتیاز: دکتر ساقی باقری نیا،    بنیان‌گذار و مدیر مسئول: جاویدنام ایرج جمشیدی،   سردبیر وبسایت: نوید جمشیدی
شنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۳:۵۶
کد خبر: 14768
گزارشگر: 213
۸۷۹
۰
۰
۲
براساس اظهارات نماینده ویژه رئیس جمهور

مذاکره جنجالی ایران و طالبان بر سر آب/حجت تمام شد؛ وقتی هیرمند پرآب است!

مذاکره جنجالی ایران و طالبان بر سر آب/حجت تمام شد؛ وقتی هیرمند پرآب است!
در حالی که تصاویر هوایی از سد هیرمند نشان از پرآبی آن دارد، نماینده ویژه رئیس جمهور گفته است: اگر آبی وجود داشته باشد و طالبان ندهند باید پاسخگوی ندادن آن باشند!

 به گزارش آسیانیوز، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و سرپرست سفارتخانه گفت: در مدت یک ماه طالبان باید حقآبه را به ایران دهد،اگر آب باشد و طالبان ندهد برای ایران حجت تمام است که این مساله جزو حقوق ملت بوده و چگونه باید عمل کند.

حسن کاظمی قمی در گفت و گوی تلویزیونی درخصوص پرداختن حقآبه هیرمند از سوی هیات حاکمه افغانستان گفت: اگر طالبان به آنچه می گویند آب، باید در چارچوب معاهده 1351 بدهند اما اگر آبی وجود داشته باشد و ندهند باید پاسخگوی ندادن آن باشند.

وی تصریح کرد: مقامات طالبان می دانند اگر بخواهند در این کشور یک حکومت با ثبات و قوی که در بردارنده همه نمایندگان مردم باشد و این کشور به سمت ساخت، ثبات، استقلال، تمامیت ارضی و شکوفایی برود باید تعامل سازنده با همسایگان داشته باشند، لذا این را متوجه این قصه هستند.

سرپرست سفارت ایران در افغانستان همچنین بیان کرد: این که اگر طالبان، آب باشد و ندهند برای دولت جمهوری اسلامی ایران آن وقت حجت تمام است که این مساله جزو حقوق اساسی ملت ایران است و چگونه باید عمل شود.

کاظمی قمی درباره این که در چه بازه زمانی باید این اتفاق بیافتد، گفت: باید در طول یک ماه اتفاق افتد.

وی خاطرنشان کرد: اما نکته ای که وجود دارد این است که امروز در افغانستان با حکمرانی که آمده مواجه نیستیم امروزطالبان آمده اند و جمهوری اسلامی ایران در اولین موضع گیری خود به صورت صریح که رهبری هم اعلام کردند دولت ها می آیند و می روند اما مردم برای ما ملاک است.(ایسنا)

این در حالی است که در چهار اردیبهشت ۱۴۰۲ چهارمین حلقه‌‍‌ی انسانی مردم سیستان در مجاور کوه خواجه شکل گرفت.

این حلقه صفی از مردم بودند که با نگرانی برای تالاب بین المللی هامون از مسئولان مربوطه می‌خواستند مسائل حق‌آبه رودخانه هیرمند را پیگیری کنند.

نوع مواجهه کمیسیریای آب نسبت به معاهده‌ای که در سال ۱۳۵۵ نوشته شده است و عدم توجه افغانستان به پایبندی به این موضوع باعث شد که مردم خواستار رسیدگی دو وزارت نیرو و وزارت امور خارجه برای احیای این معاهده شوند.

به گزارش اعتماد آنلاین، معاهده ۱۳۵۵ ایران و افغانستان، یک معاهده‌ی بین‌المللی و قانونی میان حکومت شاهنشاهی ایران و دولت وقت افغانستان نوشته شده که ضمانت اجرایی هم دارد.

براساس این توافق، افغانستان باید در سال نرمال آبی ۸۲۰ میلیون مترمکعب از حق‌آبه هیرمند را به ایران بدهد؛ که در سال‌های اخیر این اتفاق نیفتاده است. مسئولان افغانستانی معتقدند که چندسال اخیر سال نرمال آبی نبوده و کم‌آبی بوده است اما تصاویر هوایی از سد هیرمند نشان از پرآبی آن دارد.

تغییرات مخرب زیست بوم منطقه تالاب هامون تا جایی پیش رفته است که نام این تالاب در «لیست تالاب‌های در معرض خطر» (مونترو) ذکر شده است. این مسئله محیط زیستی اثرات منفی زیست محیطی و تخریب را به همراه داشته است. خشک شدن تالاب هامون علاوه بر مشکلات زیست محیطی و اقتصادی بر سلامت و تامین معاش مردم هم تاثیر می‌گذارد.

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور نیز در سفر اخیر خود به سیستان و بلوچستان گفت: «به حاکمان افغانستان اخطار می‌کنم، حق‌آبه مردم سیستان و بلوچستان را به فوریت لحاظ کنند.»

محمد درویش، رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو، از مشکلات زیستی تالاب هامون می‌گوید: تالاب هامون محل زندگی پرندگان است و تنوع زیستی و پوشش گیاهی انبوه خاص خودش را دارد و می‌تواند مانع ورود گرد و غبار و ریزگردها شود./

https://www.asianews.ir/u/adx
اخبار مرتبط
افغانستان در اطلاعیه‌ای به اظهارات رئیس جمهور درباره حقآبه هیرمند واکنش نشان داد.
پس از واگذاری بازار داخلی زعفران به قاچاقچیان، این محصول سر از افغانستان درمی‌آورد و طالبان آن را به نام خود به سایر کشورها صادر می‌کند.
طالبان یک قرارداد ۲۵ ساله با چین برای پروژه نفتی آمودریا امضا کرد.
آسیانیوز (وبسایت روزنامه آسیا) هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید