صاحب امتیاز
دکتر ساقی باقری نیا
بنیان‌گذار و مدیر مسئول
جاویدنام ایرج جمشیدی
سردبیر وبسایت
نوید جمشیدی
صاحب امتیاز: دکتر ساقی باقری نیا،    بنیان‌گذار و مدیر مسئول: جاویدنام ایرج جمشیدی،   سردبیر وبسایت: نوید جمشیدی
یکشنبه / ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۰۸:۱۹
کد خبر: 21205
گزارشگر: 464
۱۱۰
۰
۰
۴
بررسی ریشه‌های متعدد؛

ریشه‌های کسری‌ بودجه‌های پیاپی

ریشه‌های کسری‌ بودجه‌های پیاپی
کسری بودجه می‌تواند ریشه‌های متعددی داشته باشد، با این‌همه برای کشوری نظیر ایران که اقتصادش همواره طفیلی نفت بوده است، مهم‌ترین عاملی که در سال‌های اخیر، زمینه کسری بودجه‌ دولت‌ها را ایجاد کرده، تحریم‌هایی است که روی فروش نفت اثر گذارده است.

به گزارش آسیانیوز؛ با این‌حال نمی‌توان این مسئله را تنها با همین مؤلفه در نظر گرفت و شاید مدیریت نادرست منابع ارزی، عامل پنهان این مشکل باشد.

داده‌های شرکت ورتکسا نشان داد صادرات نفت ایران در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴، به بالاترین سطح در ۶ سال گذشته صعود کرده است. روزنامه فایننشیال تایمز با استناد به گزارش شرکت ورتکسا نوشته است: «میانگین صادرات روزانه نفت ایران طی این مدت، ۱.۵۶ میلیون بشکه بود که تقریبا همه آن به چین ارسال شد و حدود ۳۵ میلیارد دلار درآمد برای ایران به همراه داشت.»

فرناندو فریرا، مدیر سرویس ریسک ژئوپلیتیکی در گروه «راپیدان انرژی» به فایننشیال تایمز گفته است: «ایرانی‌ها، استاد هنر دور زدن تحریم‌ها هستند.» همچنین تحلیلگران به فایننشیال تایمز گفتند: «دولت بایدن تمایلی به تشدید تحریم که باعث افزایش قیمت نفت در سال انتخابات می‌شود، ندارد زیرا دولت بایدن پس از برداشت عظیم از ذخایر نفت استراتژیک که در سال ۲۰۲۲ برای کنترل قیمت سوخت انجام داد، به سختی قادر خواهد بود این اقدام را تکرار کند.»

بنا بر این داده‌ها، صادرات نفت ایران به‌رغم تحریم‌ها، در سال‌های اخیر افزایش داشته است، با این‌همه بایستی پرسید چرا دولت هرساله با کسری بودجه روبه‌روست. نکته جالب‌توجه این‌جاست که در سال گذشته و امسال، دولت سعی کرده و خواهد کرد، کسری‌ بودجه‌اش را با مالیات جبران کند.

بنا بر اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۸۰۵ هزار و ۹۲۲ میلیارد تومان درآمد مالیاتی وصول شد که با تحقق ۱۰۸ درصدی نسبت به بودجه مصوب همراه شده است.

از مجموع درآمدهای مالیاتی سال ‌۱۴۰۲، بیش از ۴۸۴ هزار میلیارد تومان (معادل ۶۰ درصد) از محل مالیات‌های مستقیم شامل مالیات بر اشخاص حقوقی با ۳۱۳ هزار میلیارد تومان، مالیات بر درآمدها با ۱۴۲ هزار میلیارد تومان و مالیات بر ثروت با ۲۸ هزار میلیارد تومان است. همچنین در سال ۱۴۰۲، بیش از ۳۲۱ هزار میلیارد تومان (معادل ۴۰ درصد) از محل مالیات بر کالاها و خدمات وصول شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۸۱ درصد و نسبت به بودجه مصوب ۱۰۶ درصد رشد داشته است.

در سال ۱۴۰۲، ‌ سهم مالیات مشاغل ۶ درصد از کل وصولی در حدود ۵۱ هزار میلیارد تومان و سهم مالیات کارکنان بخش خصوصی و عمومی ۱۰ درصد از کل وصولی، حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان است.

سیاستی که در سال ۱۴۰۲ پیش گرفته شده و آن‌چه در لایحه بودجه ۱۴۰۳ در نظر گرفته، این واقعیت است که دولت سعی دارد بار عدم همخوانی دخل و خرجش را از جیب مردم برداشت کند.

https://www.asianews.ir/u/eos
اخبار مرتبط
این هفته در حالی مهمترین لایحه دولت، یعنی لایحه کلیات بودجه در مجلس رد شد، که قوه مجریه مدعی بستن لایحه‌‌ای بود که با توجه به واقعیت‌های عینی تنظیم شده است.
آسیانیوز (وبسایت روزنامه آسیا) هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید