صاحب امتیاز
دکتر ساقی باقری نیا
بنیان‌گذار و مدیر مسئول
جاویدنام ایرج جمشیدی
سردبیر وبسایت
نوید جمشیدی
صاحب امتیاز: دکتر ساقی باقری نیا،    بنیان‌گذار و مدیر مسئول: جاویدنام ایرج جمشیدی،   سردبیر وبسایت: نوید جمشیدی
چهارشنبه / ۱۵ آذر ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۶
کد خبر: 18114
گزارشگر: 464
۳۵۶
۰
۰
۲
یادداشت| دکتر مهدی کریمی تفرشی

جایگزینی دلار؛ پنجره‌ای نو برای آینده اقتصاد

جایگزینی دلار؛ پنجره‌ای نو برای آینده اقتصاد
دلار عامل مشکلات اقتصادی بسیاری از جمله تورم است.

آسیانیوز - گره خوردن اقتصاد ایران به دلار عامل مشکلات اقتصادی بسیاری از جمله تورم در کشور شده است. با بستن پیمان‌های پولی دو جانبه با کشورها می‌توان بند ناف مبادلات تجاری را از دلار قطع کرد. این اتفاق اگر به‌درستی رقم بخورد، می‌تواند مسیری برای دور زدن تحریم‌ها و شکوفایی اقتصادی ایران در آینده باشد که البته باید ابتدا مشکلات داخلی اقتصاد ایران حل شود.

دکتر مهدی کریمی تفرشی
فرآیند حذف دلار از معاملات به صورت تدریجی انجام می‌گیرد و کشورها یکی پس از دیگری از به‌کارگیری دلار در معاملاتشان دوری می‌کنند. البته ثبات پولی ارز انتخاب‌شده به جای دلار هم بسیار تعیین‌کننده است. این فرایند یک‌باره و به سرعت اتفاق نمی‌افتد، زیرا واکنش بازار جهانی واکنش کندی خواهد بود. تضعیف ارزش دلار می‌تواند به نفع کشورهایی باشد که در حال حاضر توسط آمریکا تحریم شده‌اند که کشور ما یکی از آن‌هاست.

کاهش مبادلات دلاری به‌عنوان یک سیاست اقتصادی خوب است، اما با حذف دلار از معاملات تجاری، مشکل روند نزولی ارزش پول کشور حل نمی‌شود. تا زمانی که میزان «تورم داخلی» بسیار بیشتر از «تورم خارجی» است، کاهش ارزش پول ملی نسبت به همه ارزهای جهان امری طبیعی خواهد بود. گره خوردن اقتصاد کشور به دلار در کنار تداوم تحریم‌ها، عارضه تورم است نه عامل تورم.

البته با بیشتر شدن کشورهایی که دلار را از مبادلات خود حذف می‌کنند، پنجره های جدیدتری برای ایران در راستای افزایش مبادلات اقتصادی از جمله صادرات و واردات گشوده خواهد شد.

تحریم‌های گسترده علیه روسیه، بسیاری از شرکت‌ها را از حضور در بازار این کشور بازداشته است. از طرفی روسیه یکی از بازارهای مهم در صنعت غذاست، به‌ویژه در زمینه محصول گندم. بنابراین با توجه به اینکه روسیه یکی از اعضای کلیدی بریکس است، اجرای توافق بریکس می‌تواند باعث رونق صنعت غذا و تسهیل مبادلات تجاری با این کشور شود. ضمن اینکه حذف دلار از مبادلات تجاری صنعت غذا می‌تواند تا حدودی باعث کاهش تورم در این صنعت شود و واردات مواد اولیه در صنعت غذا با سهولت بیشتری انجام شود. مشروط بر اینکه مشکل نقدینگی و مسائل ساختاری تولیدکنندگان در وهله اول حل شود.

در صورتی که حذف دلار از مبادلات جهانی جدی شود، عملا بخشی از تحریم‌های ایران و روسیه نیز بی‌اثر خواهد شد و مبادلات تجاری برای ایران و روسیه و سایر کشورهای تحریم‌شده آسان‌تر از گذشته خواهد شد و حذف دلار به دلیل اینکه ایران عملا تحریم است، به نفع ایران خواهد بود.

https://www.asianews.ir/u/dAb
اخبار مرتبط
ایران بدون‌‎شک یکی از بزرگترین قدرت‌های اقتصادی و کشاورزی در خاورمیانه و آسیای مرکزی است بر اساس گزارش سازمان جهانی غذا و خواربار (FAO)، ایران در ۱۲ مقوله از ۱۳ مقوله محصولات کشاورزی تولیدی در جهان، در فهرست ۴۰ کشور برتر قرار می‌گیرد.
آسیانیوز (وبسایت روزنامه آسیا) هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید